Nederland wil cryptohandel nu écht reguleren

Nederland wil cryptohandel nu écht reguleren

Nu steeds meer landen bezig zijn met de regulering van de cryptohandel, wil ook Nederland dit aan banden gaan leggen. Het gaat hier niet alleen om de handel in cryptocurrency maar ook de lancering van  initial coin offerings (ICO’s). Hierbij moeten dezelfde regels als bij normale beursgangen gevolgd worden. Ook cryptobedrijven komen zwaar onder vuur te liggen.

Met het idee voor regulering is minister van Financiën Wopke Hoekstra naar buiten gekomen. Hij wil hiermee een leidende rol binnen Europa spelen, waarbij de regels voor heel Europa zullen gelden. Een en ander moet in ieder geval eind 2019 ingaan, aldus Hoekstra.

Zorgplicht en toezicht van de AFM

Hoekstra is van mening dat beleggers in cryptocurrency beschermd moeten worden. Dit betekent dat ze op de hoogte moeten zijn van de risico’s. Deze zorgplicht zou bij cryptobedrijven of cryptocurrency exchanges moeten komen te liggen. Ook aanbieders van wallet vallen hieronder. Hiermee komt de cryptohandel onder toezicht van de AFM te staan, welke organisatie ook toezicht houdt op banken.

Naast de zorgplicht is het nodig om te weten wie in cryptocurrency handelt. Cryptobeurzen moeten nieuwe klanten vragen naar een identiteitsbewijs. Verdachte transacties moeten direct gemeld worden. Deze regelgeving moet het witwassen via cryptocurrency bemoeilijken.

De wereld van ICO`s

Over de lancering van ICO’s is veel te zeggen. Onwetende beleggers stoppen hier soms al hun spaargeld in, ervanuit gaande dat ze simpel grote winsten behalen. In het verleden is gebleken dat er soms gefraudeerd wordt door middel van ICO’s. Beleggers raken hiermee al hun geld kwijt.

Door de lancering van ICO’s onder dezelfde regelgeving als officiële beursgangen te laten vallen, wordt er strenger gecontroleerd op frauduleuze praktijken. Hiermee wordt de consument nóg beter beschermd tegen financieel verlies.

De nieuwe regelgeving betekent geen totaalverbod op de cryptocurrency handel. Dit is nagenoeg onmogelijk, omdat de handel wereldwijd plaatsvindt. Bovendien brengen een aantal van deze projecten vernieuwingen met zich mee, wat in de toekomst voor nieuwe oplossingen zorgt. Denk maar aan de blockchain-technologie, dat nu wordt ingezet voor verschillende diensten.

Flinke koersdalingen door regelgeving

Vanaf januari worden de koersen van cryptocurrency flink gedrukt, wat allemaal te danken is aan nieuws over regelgeving. Toezichthouders in verschillende landen willen strenger toezicht op cryptohandel. Zo spreekt China over een mogelijk totaalverbod op Bitcoin en andere cryptomunten, maar ook aanverwante diensten.

Dit wil het land dit uit vrees voor een zeepbeleffect, vergelijkbaar met de internetbubbel uit de jaren 90. Ook Zuid-Korea werkt aan een verbod op Bitcoin beurzen. In de tussentijd zijn er behoorlijk wat mensen die via de cryptohandel thuis geld verdienen. Maar dat is zeker niet zonder risico.

Nieuwsberichten met betrekking tot regelgeving hebben een negatief effect op het koersverloop. De grootste cryptomunten zijn in een week tijd met gemiddeld 7% - 25% gedaald. In de periode 1 tot 8 maart was EOS de grootste verliezer. Alleen Monero wist in deze periode een klein plusje te scoren, met dank aan de aankomende splitsing van de munt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.